Simson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simson en de leeuw

 

Aan de gevel van Kaasmarkt 3 hangt een gevelsteen met een man die de bek van een leeuw opentrekt. Het is Simson in gevecht met zijn aanvaller. Aan weerzijden van de steen zijn gevelstenen met leeuwenkoppen ingemetseld met de teksten Anno en 1617. Om de hoek hangt een derde leeuwenkop.

 

Simson (ook wel aangeduid als Samson) was een richter van Israel. Een richter leidde het volk, maar Simson bestreed vooral de Filistijnen. Zijn verhaal wordt beschreven in het bijbelboek Richteren.

 

 

                          

 

 

Raadsel

 

Op weg naar zijn geliefde werd Simson bij ‘de Wijnbergen’ aangevallen door een jonge leeuw, maar hij wist het dier te doden en scheurde het uiteen. Toen hij later weer langs de plek kwam, nu op weg naar zijn huwelijk, ontdekte hij dat een bijenvolk zich in het kadaver genesteld had. Hij nam de honing en at. Op zijn huwelijksfeest gaf Simson een raadsel op aan zijn metgezellen en verbond er een prijs aan:

“Spijze ging uit van de eter, en zoetigheid ging uit van de sterke”. Rara.

 

Zij konden het raadsel niet oplossen en haalden Simsons vrouw over de oplossing aan haar man te ontfutselen. Juist voor het verstrijken van het termijn konden ze hem vertellen:

“Wat is zoeter dan honing, wie is sterker dan een leeuw ?”

 

Simson was woest en antwoordde “Had gij niet met mijn kalf geploegd, gij had mijn raadsel niet geraden.”  Hij nam bloedig wraak en verliet zijn vrouw.

 

Wijnbergen

 

Simson werd gezien als held en zijn daden waren een geliefd motief voor gevelstenen. Het verhaal van Simson en de leeuw was een gewild thema voor gevelstenen die herbergen en kroegen sierden. De locatie ‘de Wijnbergen van Timna’ waar het gebeuren plaatsvond, zal daar niet vreemd aan zijn.

 

 

 

                      

 

 

 

 

                                     

 

 

 

Noord-Hollandsch Koffiehuis

 

Het pand staat van oudsher bekend als het Noord-Hollandsch Koffiehuis. In 1911 brandde de zolder af en werd de dakopbouw vervangen. Architect Danhoff realiseerde een nieuwe dakopbouw met twee loggia’s (in dit geval een balkon dat binnen het schuine dakvlak valt). Nadat het Koffiehuis opgeheven was, is het pand in 1968 grondig verbouwd. Achtereenvolgens vonden een bar annex dancing en discotheek, een voorlichtingscentrum van de gemeente en een croissanterie er onderdak. Sinds 1999 draagt het de naam ‘het hoedje van de koningin’ en siert een kroon de gevel.

 

 

 

                     

 

 

 

                                                 de muurankers zijn later aangebracht

 

                                       

 

 

 

                            1902, met oude zolderverdieping

 

                       

 

 

 

 

 


 

Kaasmarkt 3, Purmerend

 

Foto’s:

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend