Aap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dril door Arie Teeuwisse,1968

 

 

NN

 

Naast een zeeleeuw van beeldhouwer Margaretha de Goede-Taal (Gré Taal) staat een kleine baviaanachtige aap op het schoolplein van de basisschool in de Jacob Geelstraat. De gemeente weet niet meer door wie de aap gemaakt is, ook het schoolhoofd weet het niet, noch een leraar die al decennia aan de school verbonden is. Margaretha de Goede is het  eveneens onbekend wie haar buurbeeld gemaakt heeft.

 

 

 

.

                                     Een goede kandidaat is Arie Teeuwisse.

Zijn beeldje Beer, ook op een hoge zitplaats, staat voor een andere school in Slotervaart..

.

 

 

 

 

 

In het boek ‘Arie Teeuwisse 71’, uitgegeven door het RIVM in 1990 staat een afbeelding van een beeld uit 1987 dat een combinatie is van een pony uit 1978 en een dril uit 1968. De dril was gemaakt voor een school in Amsterdam-West volgens de illustratietekst. Het aapje is dezelfde als de bovenstaande hurkende primaat uit Slotervaart.

 

 

Apenklas

 

Citaat uit een verslag over een tentoonstelling in ‘De Tijd’, 25 januari 1969.

 

Over beelden van Teeuwisse: Er zijn veel sterk plastische dierfiguren, die hij in allerlei materialen ontwierp voor een school. Zeer goed idee voor de befaamde ‘1 pcts regeling’, geen groot beeld op de speelplaats maar in iedere klas een ander dier. “Ik zit in de berenklas!”

 

 

 

 

 

 

 


 

Arie Teeuwisse (1919-1993)

 

Wikipedia

 

 

   Citaten uit Het Nieuwsblad van het Noorden, 22 februari 1991:

 

 

“Stand,” zegt Arie Teeuwisse zijn oud-docent Bronner op de Amsterdamse Rijksacademie na, “is expressie. Vergeet niet: beeldhouwen is toneel. Door een goede stand gaat een beeld leven.”

 

Van ‘dikke’ woorden over kunst moet de 71-jarige Amsterdamse beeldhouwer niets hebben. Hij betitelt zichzelf graag als ambachtsman. Zijn vak is beeldhouwen en aan zo’n vak moeten ‘de mensen plezier kunnen beleven’. Met eigentijdse kunst heeft deze ‘volkskunstenaar’ weinig op.

 

Hij brandmerkt zijn vroegere collega’s aan de Rotterdamse academie die elk jaar naar de hot spots van het kunstbedrijf stormden om terug te komen “met emmers vol boeken, catalogi en wat dies meer zij, over Beuys, Warhol en andere warhoofden.”

 

Na de oorlog had Teeuwisse het wat moeilijk om zijn draai te vinden. De grote opdrachten die vergeven werden, waren voor oorlogsmonumenten. “Daar miste ik de pathos voor.” Omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van de toenmalige contraprestatieregeling, verdiende hij de kost met illustratiewerk. Hij kreeg [..] de kans om zijn brood als academiedocent te verdienen. Het onderwijs ging hem goed af.

 

 

 

                                 

 

 

 

 


 

 

Jacob Geelstraat 48, op het schoolplein,

Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart