Beer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beer door Arie Teeuwisse, 1967-70

 

 

Berenverblijf

 

Teeuwisse was nog in opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten toen hij in 1943 moest onderduiken. Hij kwam bij zijn oude leermeester Jaap Kaas terecht, ‘de beeldhouwer van Artis’. Teeuwisse verschool zich in de berenverblijven van de dierentuin. Later werd Teeuwisse vooral bekend door zijn mensfiguren en zijn dierenbeelden.

 

Dit beeldje van een beer grijpt terug op zijn onderduikverleden in Artis. Het is gemaakt in een oplage van drie, november 2007 is een exemplaar geveild bij Christie’s Amsterdam.

 

Het beeldje staat bij de basisschool ‘Ru Paré’, gevormd uit een fusie van de kleuterschool ‘de Grutto’ en de lagere school ‘Marius Bauerschool.

 

 

 

                                          

 

 

 

Berenklas

 

Citaat uit een verslag over een tentoonstelling in ‘De Tijd’, 25 januari 1969:

 

Over beelden van Teeuwisse: Er zijn veel sterk plastische dierfiguren, die hij in allerlei materialen ontwierp voor een school. Zeer goed idee voor de befaamde ‘1 pcts regeling’, geen groot beeld op de speelplaats maar in iedere klas een ander dier. “Ik zit in de berenklas!”

 

 

 

 

 

 


 

Arie Teeuwisse (1919-1993)

 

Wikipedia

 

 

   Citaten uit Het Nieuwsblad van het Noorden, 22 februari 1991:

 

 

“Stand,” zegt Arie Teeuwisse zijn oud-docent Bronner op de Amsterdamse Rijksacademie na, “is expressie. Vergeet niet: beeldhouwen is toneel. Door een goede stand gaat een beeld leven.”

 

Van ‘dikke’ woorden over kunst moet de 71-jarige Amsterdamse beeldhouwer niets hebben. Hij betitelt zichzelf graag als ambachtsman. Zijn vak is beeldhouwen en aan zo’n vak moeten ‘de mensen plezier kunnen beleven’. Met eigentijdse kunst heeft deze ‘volkskunstenaar’ weinig op.

 

Hij brandmerkt zijn vroegere collega’s aan de Rotterdamse academie die elk jaar naar de hot spots van het kunstbedrijf stormden om terug te komen “met emmers vol boeken, catalogi en wat dies meer zij, over Beuys, Warhol en andere warhoofden.”

 

Na de oorlog had Teeuwisse het wat moeilijk om zijn draai te vinden. De grote opdrachten die vergeven werden, waren voor oorlogsmonumenten. “Daar miste ik de pathos voor.” Omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van de toenmalige contraprestatieregeling, verdiende hij de kost met illustratiewerk. Hij kreeg [..] de kans om zijn brood als academiedocent te verdienen. Het onderwijs ging hem goed af.

 

 

 


 

Chris Lebeaustraat 4, basisschool,  Amsterdam

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart