Spiegelkubuspalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spiegelkubuspalen door Joost van Santen, 1981

 

 

Landmark

 

Landmark sculptures noemt van Santen dit werk op zijn website. Het werk markeert de flyover van de Cornelis Lelylaan over de Johan Huizingalaan. Rijdend over de Lelylaan zijn links en rechts van de weg de kubussen vlak naast de weg te zien. Op de Huizingalaan doet het denken aan palen met gehesen seinbal.

 

In de volksmond heet het kunstwerk ‘de satéprikkers’.

 

 

 

                  

 

 

 

 

                         

 

 

 

 

Kunstpalen

 

Joost van Zanten over het kunstwerk: Voor zover ik mij herinner, was de vraag een kunstwerk te maken op de Lelylaan. Ik ben daar rond gaan lopen en kwam op de kruising met de Huizingalaan en dacht toen: dat is precies het centrum van Slotervaart, op die locatie moet ik iets neerzetten. Het is heel groot daar, die locatie vraagt iets met grote schaal.

 

Toen heb ik een standaard lantaarnpaal uitgezocht, die niet zo duur is en toch een redelijke grootte kon hebben. De palen zijn elk 23 m hoog. En daarop heb ik een kubus geschoven, maar het is niet zo maar een kubus. In de eerste plaats is hij transparant, dus het licht komt er doorheen, maar diagonaal staat er ook een spiegel in en in die spiegel wordt de lantaarnpaal gebroken.

 

Ik heb twee palen ontworpen die naar elkaar toe staan, alleen het viaduct zit er tussen. Eén paal is oranje en de andere paal is blauw. De kunstwerken hebben wel een naam, maar ik noem ze gewoon ‘Kunstpalen’. Je kunt het ook een beetje zien als een poort. Nou, dit is de poort van Slotervaart.

 

 

 


 

Joost van Santen (1929)

 

Joost van Santen

 

 

 

 

De palen zijn 23 m hoog, boven de kubussen loopt naar de top een lichtstreep.

 

 

 

In de kubus zit een spiegel die de paal reflecteert, daardoor lijkt de paal gebroken

 

 

 

 


 

Johan Huizingalaan bij de flyover Cornelis Lelylaan, Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart