Salamander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salamander door Herman Makkink, 1993

          Geometrische tuin door Piet Goede alias Pieter Goede, 1976

 

 

Voorbehoud en later de twijfel bevestigd

 

In een overzicht van de kunstwerken van het stadsdeel Slotervaart gepubliceerd door de Kunstwacht, staat aangegeven dat het kunstwerk bij de ingang van het Slotervaart Ziekenhuis bestaande uit een salamander en een geometrische tuin, één geheel is en van de hand van Piet Goede. Kenner Geert Lebbing (van Kunst- & Stadswerk) betwijfelde dat sterk (voorjaar 2011). Hij dacht dat de amfibie van de hand van een dan onbekende kunstenaar was.

 

Daarin kreeg hij enkele maanden later gelijk. De kunstcommissie van het Slotervaartziekenhuis heeft op zijn verzoek weten achterhalen dat de salamander gemaakt is door Herman Makkink.

 

 

 

                  

 

 

 

 

                              

 

 

 

Interpretatie

 

Bij de ingang van het ziekenhuis ligt de salamander in het gras, Het amfibie ligt in mootjes. Op zijn rug staan drie ferme afdrukken van voetstappen, iemand heeft over hem gelopen, is over zijn rug gegaan. Hij is vertrapt maar leeft.

 

Dat is maar een mogelijke interpretatie. De voetindrukken op de rug van de salamander lijken op de voetstappen van Boeddha die her en der in Azië zijn te vinden, ze stellen de aanwezigheid van hem voor, de voetafdrukken roepen zijn aard en kracht op. In de voetzolen van Boeddha staan vaak symbolen afgebeeld: het wiel of levensrad, een lotusbloem of een swastika. Een swastika is een hakenkruis en geldt ook als symbool voor geluk. Het ziekenhuis heeft als plattegrond de vorm van een swastika.

 

Maar de kunstenaar mailt:  “Visuele kunst houdt op kunst te zijn als je precies in woorden kunt vertellen wat met het werk bedoeld wordt. Uit de oermaterie klei vormt zich een dier waarin menselijke sporen zijn achtergelaten.”

 

Het kunstwerk is niet meer in oorspronkelijke staat. Tussen de onderdelen hoort aarde aangebracht te zijn waarin gras groeit. Dat zal bijna dagelijks onderhoud (besproeiing) vergen, want het grondwater zal deze plaggen niet voeden, daarom is dit onderdeel ongetwijfeld verloren gegaan.

 

Geometrische tuin

 

Even verderop ligt een geometrisch aangelegde tuin. Het geheel vormt een rad met acht hoeken, paden trekken lijnen als spaken. Op de bovenstaande interpretatie voortbordurend, zou het ontwerp het boeddhistische levensrad voor kunnen stellen, de vicieuze cirkel van geboorte en wedergeboorte. De acht spaken in het rad herinneren de boeddhisten aan de regels van het achtvoudig pad. Dit pad leidt volgens Boeddha naar het einde van het lijden.

 

 

 

                 

 

 

 

 

 

                                      

 

                                            de voetstap van Boeddha ..

 

 

 

 

 

 

 


 

Herman Makkink (1937-2013)

 

Wikipedia                  www.hermanmakkink.com

 

In 1971 had Makkink in zijn toenmalige woonplaats Londen zijn eerste solo-tentoonstelling in het Courtauld Institute of Art. In die tijd maakte hij furore met zijn erotische sculptuur Rocking Machine en zijn dansende, naakte Christusfiguren, Christ Unlimited, die Stanley Kubrick gebruikte in zijn film A Clockwork Orange. Hij werkte later, behalve in Nederland, in Engeland en Italië.

 

In Nederland meldde o.a het Parool en de Volkskrant zijn overlijden, in Engeland kreeg hij drie maanden na zijn dood een postuum in The Telegraph.

 

 

 


 

Piet Goede (1918-2006)

 

Pieter Hendtrik Goede begon als architect. Verbonden als belangrijkste tekenaar aan Bureau Duintjer heeft hij o.a. bijdragen geleverd aan het ontwerp van de Opstandingskerk (‘Kolenkit’) en de Nederlandsche Bank in Amsterdam en het gemeentehuis van zijn geboorteplaats Landsmeer. Naderhand werkte hij als beeldhouwer en fotograaf, met zijn fotografie is hij het meest bekend geworden. Zijn echtgenote Sophie Marie Schuster werd later de vrouw van beeldhouwer André Volten.

 

 

 

 

Een structuur van hagen, paden en een vijver horen bij het totale kunstwerk. De vijver staat droog.

Het geheel vormt een ‘achthoekige cirkel’.

 

 

 


 

Louwesweg 6,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart