Communicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Communicatie door Lotti van der Gaag, 1960

 

 

Drie nieuwe telefoongebouwen

 

Een bericht uit Amstelodamum, 1961

 

De Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam heeft voor de Plaatselijke Telefoondienst een drietal gebouwen opgetrokken: Zuid- Amstel (capaciteit 20.000 aansluitingen) aan de Europaboulevard, West-Slotervaart (20.000 aansluitingen) aan de Plesmanlaan en West-Osdorp (10.000 aansluitingen) aan de L. van Sonsbeeckstraat. De burgemeester van Amsterdam heeft deze gebouwen 17 april jl. tijdens een bijeenkomst in de centrale ‘Zuid-Amstel’ overgedragen aan de directeur-generaal van de

P.T.T., prof. ir. G. H. Bast.

 

Het functionele ontwerp voor deze gebouwen is van architect B. J. Odink, terwijl de technische uitvoering berustte bij ir. J. W. Kamerling. De apparatuur van de centrales is van de N.V. Philips’ Telecommunicatie Industrie.

Getracht is door verschil in kleur van de betonelementen en van de afsluitende baksteenwanden, alsmede door de plaats en het materiaal van de plastiek, aan de verschillende gebouwen een eigen karakter te geven, dat aansluit op de bebouwing van de wijk waarin de centrale is opgericht. Zolang de gedachte uitbreidingen nog niet zijn gerealiseerd - iedere centrale heeft een reserve van 10.000 aansluitingen - kunnen de gebouwen niet volledig op hun esthetische merites worden beoordeeld.

 

 

 

Twee figuren zijn verbonden

door middel van stralen

  

 

                                                                   

 

 

 

Kunstwerken

 

Ter gelegenheid van de symbolische overdracht van de drie gebouwen was vijf dagen lang (van 14-18 april 1961) een tentoonstelling geopend van werken van Lotti van der Gaag, Hans Ittmann en Henk Zweerus. De expositie was te zien in het in aanbouw zijnde telefoongebouw West-Osdorp van de Plaatselijke Telefoondienst Amsterdam.

 

- De centrale Zuid- Amstel kreeg het plastiek ‘De 4e dimensie’ van Hans Ittman aan de gevel.

- De centrale West-Slotervaart werd opgesierd met een werk ‘Communicatie’ van Lotti van der Gaag.

- De centrale West-Osdorp kreeg een eigen karakter mede door de sculptuur ‘Straalcompositie’ van Henk Zweerus.

 

 

 


 

Lotti van der Gaag (1923-1999)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Plesmanlaan 1,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart