Tuinbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compositie voor een tuin door Shamai Haber, 1959

 

 

Een constructie van stukken graniet, die volgens de kunstenaar  “eigenlijk niets voorstelt”. Volgens Haber ontleent een kunstwerk zijn waarde niet aan de manier waarop de vorm in steen is uitgehakt, maar aan de manier waarop de kunstenaar de brokken steen schikt.

 

 

Schenking

 

In 1960 bood Willem Sandberg Haber een tentoonstelling aan in het Stedelijk Museum. Haber was op dat moment nog onbekend en de beeldhouwer had het gevoel dat hij door Sandberg ontdekt en gemaakt werd. Hij schonk de stad Amsterdam het beeld ‘Cascade’, zijn bijdrage aan de jubileumtentoonstelling honderd jaar Vondelpark in 1965.

 

 

Kunst in het Siegerpark

 

Het park ligt aan de rand van Slotervaart, ingeklemd tussen de A4 en de Sloterweg. De entree ligt aan de Sloterweg. Behalve natuurpark is het Siegerpark een park met een beeldentuin van niveau. De kunstwerken, alle van bekende twintigste-eeuwse kunstenaars zijn in 1998 in bruikleen gegeven door het Stedelijk Museum en geplaatst in samenwerking met het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Ze zijn zo geplaatst dat ze niet domineren maar zich voegen naar de omringende natuur.

 

Het stadsdeel heeft middels een contract ingestemd met het “als een goed huisvader bestieren” van de kunstwerken. Dit betekent onder meer dat de kosten voor onderhoud voor rekening van het stadsdeel zijn. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst draagt zorg voor een regelmatig toezicht op de beelden.

 

 

 

 

 

 


 

Shamai Haber (1922-1995)

 

Haber werd geboren in Polen,  emigreerde in 1935 naar Israel en verhuisde in 1949 naar Parijs. Zijn abstracte beelden zijn overwegend van graniet en leisteen, met een minimale bewerking.

 

 

Beeldhouwer Shamai Haber is in Parijs overleden

 

Door onze kunstredactie

 

Shamai Haber, de beeldhouwer van Israelische afkomst die een aantal projecten in Nederland heeft gerealiseerd, is woensdag in Parijs overleden. Hij is 73 jaar geworden.

 

Haber, in 1922 in het Poolse Lodz geboren, heeft een aantal werken in de openbare ruimte gemaakt. Hij werkte bij voorkeur met harde steensoorten, zoals basalt uit Israel. In het Vondelpark laat hij een leistenen object na. Vooral in Parijs - op de Boulevard Raspail en in de wijk La Défense - bracht Haber, vaak in samenwerking met architecten als Bofill, abstracte beelden tot stand.

 

Zijn sculpturen brachten in 1960, toen de beeldhouwer bekroond werd met de Bourdelle-prijs, vanwege het non-figuratieve karakter nogal wat verontwaardiging teweegbracht. Men verweet de jury 'natuurlijk' weer de figuratie buiten te sluiten, terwijl dezelfde onderscheiding eerder was toegekend aan onder anderen Giacometti en Henry Moore.

 

Samen met Wessel Couzijn exposeerde Haber, een autodidact, op uitnodiging van Willem Sandberg in de jaren vijftig in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 

(NRC, 26 augustus 1995)

 

 


 

Siegerpark

 

Foto’s: maart 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart