Vlindermolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlindermolen door Herman Makkink, 1998

 

 

Het kunstwerk op de rotonde is een herkenningsteken voor de zich steeds uitbreidende wijk en combineert een basis in de vorm van een halve gemetselde bol, een 'middengedeelte' dat refereert aan de vorm van oude molens en daar bovenop de vorm van een vlinder die op de sculptuur lijkt te zijn neergestreken.

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

Metselwerk

 

Metselwerk speelt een belangrijke rol in het werk van Herman Makkink. Het materiaal keert steeds terug, in de vorm van bollen, cilinders en koepels. Aan de Lelylaan staat een klein bakstenen huisje en op de Spinozahof stond destijds de sculptuur 'Oude Grond', een buisvorm van wit betonsteen en rode baksteen. Het is in 1994 gesloopt omdat het volgens buurtbewoners het uitzicht beperkte. Ook de vlindermolen bestaat voor een deel uit metselwerk en de schuin staande gemetselde halve bol komt terug in een beeld dat in het Westerpark geplaatst is (2003).

 

Het gebruik van metselwerk heeft zijn oorsprong in Makkinks interesse voor resten van oude culturen. Zijn beeldtaal verwijst vaak naar ruÔnes, waarvan de vreemde, niet direct te plaatsen vormen sterk contrasteren met de directe omgeving.

 

 

 

 

 

 

 


 

Herman Makkink (1937-2013)

 

Wikipedia††††††††††††††††† www.hermanmakkink.com

 

In 1971 had Makkink in zijn toenmalige woonplaats Londen zijn eerste solo-tentoonstelling in het Courtauld Institute of Art. In die tijd maakte hij furore met zijn erotische sculptuur Rocking Machine en zijn dansende, naakte Christusfiguren, Christ Unlimited, die Stanley Kubrick gebruikte in zijn film A Clockwork Orange. Hij werkte later, behalve in Nederland, in Engeland en ItaliŽ.

 

In Nederland meldde o.a het Parool en de Volkskrant zijn overlijden, in Engeland kreeg hij drie maanden na zijn dood een postuum in The Telegraph.

 

 


 

 

 

Anderlechtlaan / Sloterweg

Amsterdam

 

Fotoís: maart 2008

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Slotervaart

 

 

†††