Wilhelmina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelmina door Nico Onkenhout, 1968

 

 

 

Generaal

 

Wilhelmina staat aan het Koningin Wilhelminaplein bij het World Fashion Centre dat in 1968 geopend werd door Prins Bernhard.

 

Het beeld mocht van de gemeente in eerste instantie (het stond er in 1994 nog steeds) niet buiten staan want Theresia van der Pant was bezig met een Wilhelmina-beeld en twee exemplaren vond de socialistische stad teveel van het goede. Het werd daarom in de hal door de beeldhouwer zelf onthuld.

 

Over het beeld zei Onkenhout: “Dit is Willemien. Het is een generaal. Dit is een stukkie generaal. Van die hoed heb ik een soort helm gemaakt. Zo heeft zij in de oorlogsjaren gestaan.” Als voorbereiding bekeek hij foto’s en las het boek over Wilhelmina in oorlogsjaren: ‘Eenzaam maar niet alleen’ en dacht na over hoe hij haar wilde neerzetten. “Foto’s zijn ellendig vertekend en zonder enige dimensie. Ik ben afgegaan op de figuur zoals ik haar ken van de jamboree en van het balkon op de Dam. Het uitgangspunt voor dit beeld is mijn herinnering.”

 

(bron: Het Parool 11 en 14 mei en 5 juni 1968)

 

Een betonnen kopie staat in het Liberty Park in Overveen bij het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum.

   

 

 

 

Wilhelmina

 

Wilhelmina van Oranje-Nassau (1880-1962, deze jaartallen staan ook aan de voet van het beeld) was van 1890 tot 1948 koningin van Nederland. Haar moeder Emma was in de jaren dat ze nog minderjarig was, regentes. In 1948 gaf Wilhelmina de scepter door aan haar dochter en enig kind Juliana, de moeder van Beatrix.

 

Wikipedia

 

 

 

                 

 

 

 

 

                                 

 

 

 

 


 

Nico Onkenhout (1918-1989)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Koningin Wilhelminaplein,  Amsterdam

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart