Baadster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baadster door Michiel van Pinxteren, 1994

 

 

 

                                                         

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

Geschenk aan Landsmeer

 

De Noordhollandse Courant bericht op 8 december 1994:’ Landsmeer verrijkt met beeld van schone baadster’.

 

LANDSMEER – In de voortuin van het ACOB-rayonkantoor aan het Noordeinde 44 prijkt sinds gistermiddag een beeld van een badende vrouw. Burgemeester H. Waltmans had de eer de welgevormde dame te onthullen. De baadster, een werk van de ’s Gravelandse kunstenaar M. van Pinxteren, is een geschenk van woningbouwvereniging ACOB en aannemersbedrijf Buitenhuis aan de gemeente Landsmeer. De burgemeester typeerde het beeld als een eigentijds universeel kunstwerk. “Als overtuigd heterofiel mag ik wel zeggen dat deze beeltenis mij zeer bevalt.”

 

 

 

 

 

 

Het bericht vertelt verder dat ACOB het Gemeentelijk Woningbedrijf heeft overgenomen en zich gevestigd heeft in een daartoe gerestaureerd pand aan het Noordeinde. Opgemerkt wordt dat ‘het wat monumentale kunst betreft arme Landsmeer nu in ieder geval een prachtig kunstwerk rijker is’. Het artikel vervolgt:

 

Billen en borsten: een voorwaarde

 

Beeldend kunstenaar Van Pinxteren kreeg de opdracht om een vrouwelijk naakt te maken. Aan het beeld moesten in ieder geval billen en borsten zitten. Hij vertaalde deze opdracht in een beeld van een elegante, bevallige en trotse baadster met waterschaal, vervaardigd uit Ierse hardsteen. De kunstenaar liet ook weten blij te zijn dat het figuratief ambachtelijk vervaardigde beeld van het vrouwelijk schoon weer ‘mag’ in onze maatschappij. De kunstenaar, die eerder veel in opdracht van particulieren werkte, is blij met de primeur van zijn eerste echt grote beeld.

 

Het werken met steen typeert Van Pinxteren als ‘spannend’. “Eigenlijk is werken in steen een vorm van afbraak. Door met de beitel steen weg te hakken, ontstaat er een vorm die in het geval van de baadster de vrouwelijke vormen blootlegt. Stoere en zachte elementen strijden in het beeld om voorrang. Het bij droog weer grijsblauw getinte beeld kan bij regenachtig weer bijna zwart lijken.”

 

               

 

 

                                       

 

 

 

In 1994 werd het beeld in de Engelse tuin van Noordeinde 44, het rayonkantoor van de woningbouwvereniging onthuld. Later zat een makelaar op dat adres en weer later stond het pand te koop. Het beeld is verhuist maar de Roerdompstraat.

 

 

 


 

Michiel van Pinxteren (1961)

 

 

www.michielvanpinxteren.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Roerdompstraat, Landsmeer

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in Waterland