Erg belangrijk persoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIP door Kunstenaarscollectief Patchwork, 1994

 

 

 

Baljurk

 

Het collectief Patchwork maakte in 1993 voor de Haagse hofvijver een serie drijvende baljurken met de titel ‘Very Important Persons’, het project was getiteld ‘Het Grote Bal’.

 

Het idee en initiatief waren van het collectief, “we spelen altijd in op de geschiedenis of het tijdelijk gebruik van een lokatie”.

 

 

 

 

De met paraffine overgoten jurken verbleven vanaf Prinsjesdag een maandlang in/op het water. “Toen we de baljurken maakten, hadden we het erover dat alles in Nederland zo zakelijk moet. En de laatste baljurken zijn veel uitbundiger en weelderiger en barokker geworden dan de eerste. Kraagjes, rozen. Maar dat heeft ook wel negen maanden geduurd.” De baljurken reisden na hun verblijf in Den Haag naar Alphen aan den Rijn en Gent.

 

 

 

 

 

                               Bal op de hofvijver in Den Haag (september 1993);  Foto: ANP ( Ed Oudenaarden)

 

Bruidsjurk

 

Het kunstenaarscollectief had in de jaren negentig een atelier op het Westergasfabriekterrein. Eén van de VIP’s is door stadsdeel Westerpark aangekocht en in de zomer drijft het werk in het Westerpark. Het is een geliefde achtergrond voor bruidsfoto’s, de witte baljurk wordt gezien en aangeduid als bruidsjurk.

 

In een interview met dagblad Trouw in 1996: “Wat we vroeger hebben gemaakt, is bijna allemaal al weer gerecycled. In het begin wilden we nog wel bewaren, er nog iets mee doen, maar dat moet je dan weer allemaal organiseren. Het enige permanente dat er van ons staat, is voortgekomen uit de baljurken: er staat er een hier in de vijver in het Westerpark.”

 

 

 

 

 

                          

 

                         

 

                           De Gentse brandweerlieden redden de baljurken, die allemaal verschillend zijn, door

                           ze nat te houden. In elke jurk is 2000 kilo paraffine verwerkt.

 

                           (uit de Volkskrant, juli 1994)

 

                           Het stadsdeel Westerpark heeft ter bescherming de jurk in polyester gegoten.

 

 


 

Kunstenaarscollectief Patchwork (1992-2001)

 

Patchwork legde zich vooral toe op het realiseren van monumentale werken in de openbare ruimte. De groep bestond uit Elleke Haspels (1962), Karolien Helweg (1963) en Joanneke Meester (1966).

 

 

 

 

 

 


 

Amsterdam Westerpark

 

Foto’s: augustus 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark