Dukdalven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Auke de Vries, 1993

 

 

 

            

 

          

 

                        

                          

 

 

Lijnen in de lucht

 

Van Auke de Vries wordt vaak gezegd dat hij met zijn beelden schrijft in de ruimte. De constructies zijn samengesteld uit lijnen, vlakken, cilinder- en kegelvormen. Omdat de vormen meestal slechts op enkele punten verankerd zijn, lijken de beelden in wankel evenwicht te verkeren. Maar dat is schijn.

 

De negen objecten zijn aan dukdalven bevestigd. Ze staan als lijnen in de lucht, geen enkele staat recht. De Vries: ‘Bij mij staat altijd iets scheef. Dat is een dankbare manier om de ruimte te gebruiken.’ Op enkele objecten is een kleur aangebracht. Dankzij het tekenachtige karakter zijn de beelden niet onontkoombaar aanwezig en dat is ook het streven van de kunstenaar. Zijn insteek: ‘Hoe maak ik een beeld dat in die buurt hoort en op hetzelfde moment er toch vreemd kan zijn.

 

 

 

 

 

 

 


 

Auke de Vries (1937)

 

Van oorsprong is de Vries tekenaar en graficus, zijn eerste beelden maakt hij in de jaren zeventig. Nog steeds is de grafische discipline zijn vertrekpunt om tot ruimtelijkheid te komen, zijn beelden lijken drie dimensionale tekeningen.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Kostverlorenvaart / Hugo de Grootgracht, Amsterdam Westerpark

 

Foto’s: mei 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark