Bolbewoners

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Herman Makkink, 2003

 

 

 

             

 

 

 

 

Metselwerk

 

Metselwerk speelt een belangrijke rol in het werk van Herman Makkink. Het materiaal keert steeds terug, in de vorm van bollen, cilinders en koepels. Aan de Lelylaan staat een klein bakstenen huisje en op de Spinozahof stond destijds de sculptuur 'Oude Grond', een buisvorm van wit betonsteen en rode baksteen. Het is in 1994 gesloopt omdat het volgens buurtbewoners het uitzicht beperkte. De vlindermolen in Slotervaart (1998) bestaat voor een deel uit metselwerk en de schuin staande gemetselde halve bol komt terug in dit beeld in het Westerpark.

 

Het gebruik van metselwerk heeft zijn oorsprong in Makkinks interesse voor resten van oude culturen. Zijn beeldtaal verwijst vaak naar ruďnes, waarvan de vreemde, niet direct te plaatsen vormen sterk contrasteren met de directe omgeving.

 

 

 

 

 

Voeten en voeten

 

 

 

 

                                   

 

 

Half dier half mens

 

Makkink over zijn werk dat de aardbol representeert waarop mensen op een hellend vlak zitten: “Het beeld heeft betrekking op de condition humaine. Wij zijn half dier half mens en tot onze grote verbazing komen we, ongevraagd, tot leven op deze aarde in een bijna onmogelijke positie. Alleen door onze blik op het oneindige te richten kunnen we ontstijgen aan deze penibele situatie' Dat de mens half dier is, wordt verbeeld door de vier voeten die de starende mensfiguren hebben.

 

 

 

 

 

 


 

Herman Makkink (1937-2013)

 

 

Wikipedia                  www.hermanmakkink.com

 

In 1971 had Makkink in zijn toenmalige woonplaats Londen zijn eerste solo-tentoonstelling in het Courtauld Institute of Art. In die tijd maakte hij furore met zijn erotische sculptuur Rocking Machine en zijn dansende, naakte Christusfiguren, Christ Unlimited, die Stanley Kubrick gebruikte in zijn film A Clockwork Orange. Hij werkte later, behalve in Nederland, in Engeland en Italië.

 

In Nederland meldde o.a het Parool en de Volkskrant zijn overlijden, in Engeland kreeg hij drie maanden na zijn dood een postuum in The Telegraph.

 

 

 

 

 

 

 


 

Westerpark, Amsterdam

 

Foto’s: maart 2008 en augustus 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark