woordbruggetjes’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negen letter- of woordbruggen door kunstenaarsechtpaar Guy Rombouts en Monica Droste, 1994

 

De Belgische kunstenaars ontwierpen een geheel nieuw alfabet, 'het Azart', een beeldschrift waarin elke letter is vervangen is door een lijn. De kronkelfiguren in de brugleuningen vormen een woord. De naam verwijst naar AZ-art maar ook naar het Franse ‘hazard’. De Azart is Russisch voor bezieling of hartstocht in het spel.

 

 

                

 

 

 

 

                                 

 

                                   de bruggen: Idee, Word en Conscience

 

 

 


 

Guy Rombouts (1949) en Monica Droste (1958-1998)

 

Rombouts is getogen op de Pas in Geel. Het Nieuwsblad van Geel speelt een belangrijke rol tijdens zijn kinderjaren en vroege volwassenheid. Tot zijn dertigste werkte hij net als zijn moeder en vader bij deze krant. “Ik heb altijd iets gehad met letters en taal. Hoe het alfabet aangeleerd is, is een totale abstractie van de werkelijkheid. Taal is aangeleerd gedrag en dat boeit mij enorm”.

 

Hij werkte een tiental jaar samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Monica Droste. Rombouts en Droste doen de grens tussen kunst en taal vervagen en ontwikkelen een eigen beeldalfabet, het zogenaamde Azart. Elke letter wordt gesymboliseerd door een lijn en een kleur (bv.: C van curve en van citroengeel). Dit alfabet is nog steeds een vast gegeven in het werk van Rombouts.

 

 

 

                    

 

                      In het Azarts: Zeeburg

 

                       www.azart.be

 

 


 

Letterbruggen, Java-eiland

 

Foto’s: maart 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Zeeburg