Phoenix’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument Leven en Vrijheid door Arend Soerink, 1969

 

Het monument wordt op de site van Zeeburg als volgt beschreven:

“Materiaal: brons en graniet. Het bronzen beeldje staat op een betonnen sokkel. In het bankje aan de rand van het plantsoentje is een gedenksteen van gepolijst graniet ingemetseld met de tekst: Hun leven onze vrijheid 1940 – 1945 “

 

Het monument op het Ceramplein herinnert de inwoners van Amsterdam aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

 

(site Oorlogsmonumenten)

 

 

 

            

 

 

 


 

Herdenking verstoord

 

Zeeburg, 4 mei 2003 - De dodenherdenking op het Ceramplein werd zondagavond verstoord door een groep (vooral Marokkaanse) kinderen die zich niet wisten te gedragen. De problemen begonnen na een kort optreden van rapper Raymtzer, die onder andere zijn hit Kutmarokkanen ten gehore bracht. Opdringerige jongelui dromden na afloop om Raymtzer heen en eisten handtekeningen. Toen Raymtzer hier genoeg van kreeg en wegvluchtte van het plein werd hij met eieren bekogeld.

 

Ook het publiek, dat met de traditionele Last Post en de twee minuten stilte de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog probeerde te herdenken werd door eieren getroffen. De politie probeerde de jongeren te bedaren maar greep verder niet in toen zij geen gehoor gaven aan het verzoek zich waardig te gedragen tijdens de herdenking. Ook werden tijdens de herdenking door leden van de Marokkaanse Raad Palestijnse vlaggen uitgerold. Anderen kalkten antisemitische leuzen op het trottoir: "Witte joden ga naar Almere!"

 

(ZeeburgNieuws)

 

In de jaren daarna werd steeds nadrukkelijk bericht dat de herdenking rustig en waardig is verlopen.

 

 

Oorlogsmonument Ceramplein beklad

 

ZEEBURG - Onbekenden hebben het beeld op het Ceramplein met graffiti bespoten. Het beeld hoort bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei vindt hier jaarlijks een van de herdenkingen in Zeeburg plaats.

 

(het Parool 13 maart 2008)

 

 

 

                         

 

                             Foto: onbekend

 

 


 

Arend Soerink (1924-1999)

 

 


 

Ceramplein

 

Foto’s: januari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Flora & Fauna

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Monumenten WOII