Pinguļns

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinguļns door Jan Trapman, 1932

 

 

De pinguļns horen samen met een tijger en een ijsbeer tot een groep van beelden bedoeld voor de Vierwindstrekenbrug in stadsdeel de Baarsjes. De tijger en ijsbeer staan op de uitlopende ballustrade van de brug bij de trappen naar het Erasmuspark, het groepje pinguļns staat nu in het Beatrixpark (*).

 

Hildo Krop heeft op de Vierwindstrekenbrug oost west zuid en noord uitgebeeld; de ijsbeer tijger en pinguļns symboliseren waarschijnlijk de noordpool, evenaar (of tropen) en zuidpool. (*)

 

(*)  Naschrift: Onderzoek door Cees Schumacher voor Wikipedia heeft in 2018 uitgewezen dat in de inmiddels vrijgegeven archieven van de Dienst Publieke Werken, er bij de plaatsing van de tijger en ijsbeer geen sprake was van een groep pinguļns. De pinguļns blijken in 1941 in het Beatrixpark geplaatst te zijn.

 

 

 

 

 

 

                  

 

Gezien de verschillende snavelvormen en de pinguļn met oogstreep staat een aantal soorten bijeen, een dierentuin-situatie. Inschatting: van links naar rechts een zwartvoetpinguļn, een kuifpinguļn en een koningspinguļn (de laatste staat gebukt, rechtop is hij groter dan de anderen).

 

                

                                       

                                               ansichtkaart uit Artis, ca 1955

                                              met overwegend zwartvoetpinguļns

 

 

 


 

Jan Trapman (1879 -1943)

 

Trapman volgde zijn opleiding in Antwerpen aan de Academie van Beeldende Kunsten, voor hij in 1905 naar Amsterdam kwam, werkte hij in Rotterdam en den Haag. Jan Trapman behoorde tot de kring van kunstenaars die dierentuin Artis tot inspiratiebron had gekozen.

 

Wikipedia

 

 

           

 

 

 

De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark heeft geprobeerd  te achterhalen wanneer de pinguļns naar het park kwamen; het moet ergens eind jaren vijftig zijn geweest, schrijft het Parool voorjaar 2010.  Een lezer van het Parool reageerde met:

 

 

Bijgaand stuur ik u een foto van de vrolijke pinguļns in het Beatrixpark te Amsterdam. Volgens u zou deze beeldengroep eind jaren vijftig in het park geplaatst zijn. De foto, waarop ik op het beeld zit, werd gemaakt in het najaar van 1946, dus toen stond het beeld er al!

 

Zie boven bij Naschrift: de pinguļns zijn geplaatst in 1941.

 

 

 

 

 


 

Beatrixpark, Amsterdam Zuid

 

Foto’s:  februari 2008 en april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuiderAmstel