Two frames

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Two frames door Shlomo Koren, 1982

 

        

 

 


 

Shlomo Koren (1932)

 

Beeldend kunstenaar Shlomo Koren werd geboren in Keulen, hij groeide op in Israël en sinds 1960 woont en werkt hij in Amsterdam.

 

Koren maakt monumentale sculpturen waarvan de horizontaliteit direct opvalt. Die heeft te maken met één van de pijlers waarop Korens sculptuur rust: de ‘land art’. De andere is de minimal art. Beide ontstonden in de jaren zestig, de periode waarin illusionisme en representatie van de werkelijkheid ‘uit’ waren. De ‘land art’ komt voort uit de expansiedrift van de ‘minimal art’, die zich kenmerkt door serialiteit, ‘objecthood’ (industrieel aandoend) en het betrekken van de kijker en de ruimte bij het kunstwerk. Dit had invloed op het formaat en kunstwerken werden locatiegebonden, niet langer verplaatsbaar beeld op sokkel, maar een speciaal voor een plek gemaakte sculptuur. Bij de ‘land art’ was die plek het landschap, en het landschap was ook het voornaamste materiaal.

 

 

 

                    

 

 

Verplaatsing

 

Korens horizontale sculpturen zijn omgevingen, bij de beelden met gladde oppervlakken is de oxidatie weggepolijst en is de locatie ontwikkeld tot een bouwsite, waarin sommige plekken al een bestemming hebben gekregen. Titels als Displacement, Entwürzelt en Fundament laten zien dat deze sculpturen te maken hebben met de persoonlijk geschiedenis van de Koren: het ontvluchten van nazi-Duitsland om zich te vestigen in Israël, en later zijn verhuizing naar Nederland. Verplaatsing, een uitgesneden bouwvorm die ergens anders is neergezet, een fundering die vraagt welke zekerheid een fundering biedt. Ondanks hun uiterst rationele abstractie vertellen deze beelden dus een emotioneel verhaal.

 

(van: www.galeries.nu)

 

 

Onthechting

 

Huizen en fundamenten vormen een weerkerend thema in zijn werk. In een interview zegt Koren hierover: "Mijn werk is een metafoor voor de onthechting. De laatste jaren gebruik ik in mijn werk de vormen huis, dakhelling, trechter, brug en brancard. Dingen die dragen, steunen en selecteren. Dingen die sterk zijn. Gesteente dat hoop en uitdaging tegen onlusten moet zijn." Over zijn materiaalkeuze zegt Koren: "Ik heb een voorkeur voor dolomiet, een kalkzandsteen. Metalen aderen en fossiele sedimenten geven het grijsgroene materiaal een zachte en veelkleurige uitstraling.”

Internationaal geniet Koren grote faam. Op de Potsdamer Platz in hartje Berlijn ontwierp hij het Henriette Herz Park.

 

(uit een toelichting n.a.v. een tentoonstelling in 2005, Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

Info Koren           Wikipedia

 

 


 

Churchilllaan, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: november 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid