De 4e dimensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 4e dimensie door Hans Ittman, 1959

 

 

Drie nieuwe telefoongebouwen

 

Een bericht uit Amstelodamum, 1961

 

De Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam heeft voor de Plaatselijke Telefoondienst een drietal gebouwen opgetrokken: Zuid- Amstel (capaciteit 20.000 aansluitingen) aan de Europaboulevard, West-Slotervaart (20.000 aansluitingen) aan de Plesmanlaan en West-Osdorp (10.000 aansluitingen) aan de L. van Sonsbeeckstraat. De burgemeester van Amsterdam heeft deze gebouwen 17 april jl. tijdens een bijeenkomst in de centrale ‘Zuid-Amstel’ overgedragen aan de directeur-generaal van de P.T.T., prof. ir. G. H. Bast.

 

Het functionele ontwerp voor deze gebouwen is van architect B. J. Odink, terwijl de technische uitvoering berustte bij ir. J. W. Kamerling. De apparatuur van de centrales is van de N.V. Philips’ Telecommunicatie Industrie.

 

Getracht is door verschil in kleur van de betonelementen en van de afsluitende baksteenwanden, alsmede door de plaats en het materiaal van de plastiek, aan de verschillende gebouwen een eigen karakter te geven, dat aansluit op de bebouwing van de wijk waarin de centrale is opgericht. Zolang de gedachte uitbreidingen nog niet zijn gerealiseerd - iedere centrale heeft een reserve van 10.000 aansluitingen - kunnen de gebouwen niet volledig op hun esthetische merites worden beoordeeld.

 

 

 

 

                                                                                                                                       2010

 

Kunstwerken

 

Ter gelegenheid van de symbolische overdracht van de drie gebouwen was vijf dagen lang (van 14-18 april 1961) een tentoonstelling geopend van werken van Lotti van der Gaag, Hans Ittmann en Henk Zweerus. De expositie was te zien in het in aanbouw zijnde telefoongebouw West-Osdorp van de Plaatselijke Telefoondienst Amsterdam.

 

- De centrale Zuid- Amstel kreeg het plastiek ‘De 4e dimensie’ van Hans Ittman aan de gevel.

- De centrale West-Slotervaart werd opgesierd met ‘Communicatie’ van Lotti van der Gaag.

- De centrale West-Osdorp kreeg een eigen karakter met  door de sculptuur Straalcompositie van Henk Zweerus.

 

 

 

 

 

 

 

Ittman verbeeldde de zogenaamde ring van “Meubius” waarmee hij de functie van telecommunicatie wilde uitbeelden

 

Januari 2007 staat de oude centrale er verlaten en desolaat bij en hangt aan de gevel een bord waarop de kavel (niet het gebouw?) te koop wordt aangeboden.

          

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                             2007

 

2007

 

Wat zal gebeuren met het werk van Ittman is de vraag. Ittman was een van de initiatiefnemers van de Liga Nieuwe Beelden (1954-1969) die ondermeer als doel had innige samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten, en integratie van kunst en architectuur. Zijn werk is in oorsprong één met het gebouw. Aan de gevel van het Wibauthuis hangt ook werk van Ittman en ook dat gebouw zal gesloopt worden.

 

2010

 

Drie en een half jaar later staat het gebouw er nog steeds, inclusief kunstwerk. Het bord ‘Te Koop’ is verdwenen, het pand is niet in gebruik.

 

2018

 

Het gebouw blijkt in 2012 gesloopt in opdracht van de gemeente Amsterdam, het kunstwerk is verdwenen.

 

 

 

                                                                                                                                                                                             2010

 

 


 

Hans Ittman (1914-1972)

 

Ittman tekende van jongsaf aan, en blijft tekenen tijdens zijn studie rechten. Tot ontzetting van zijn notarisfamilie breekt hij die studie af om kunstenaar te worden. Met een beurs van de Franse staat studeert hij van 1946 tot 1949 aan de Parijse Ecole des Beaux Arts en daarnaast werkt hij op het atelier van Zadkine.

Ittman gebruikt een grote diversiteit aan stijlen en hij is een van de eerste kunstenaars in Nederland die draadplastieken maakt. Vooral het deformeren van menselijke vormen heeft zijn aandacht. Hij ijvert vurig voor de integratie van beeldende kunst en architectuur.

 

Wikipedia                        www.hansittmann.nl

 

 

     

 

                                                                                                                                        1971

 

 


 

Europaboulevard 17, Amsterdam

 

Foto’s: januari 2007 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid